Do you have ripened bananas sitting on the counter, waiting for somebody?
Or do you just feel like a simple, old fashioned banana cake with thick, vanilla cream cheese frosting?
Well, I've got a solution for you. A recipe for this moist, delicious cake for you to whip up for a quick sweet tooth fix.
I was amazed how damn amazing banana bread tasted when I first tried it. It wasn't even near as banana-y as I though which I think was a good thing. Don't get me wrong, I love bananas, I just don't like the way they get really mushy if they're warm or cooked. But boy was I surprised. Moist, sweet, cake-y texture. What else can you ask from a bread? Seriously one of my favorite ways to use ripened bananas.
And then there's this terrifically delicious cake you can eat worry-free for breakfast, I mean, it contains banana and banana's healthy, right? You can always omit the frosting while this cake turns kinda into a banana bread and you can add different kinds of toppings you like (I LOVE Nutella spread all over my slice of banana bread..). Not a bad idea, was it?
The original recipe contained poppy seeds, but I kinda forgot them... Tell me if you tried this with the seeds and tell me your opinion!
Ingredients:
Adapted from: Butteryum
Cake:
- 2 tbsp butter, at room temperature
- 2/3 cup sugar
- 1/2 cup sour cream
- 1 large egg
- 2 ripe bananas, mashed
- 1 tbsp vanilla extract
- 1 cup all-purpose flour
- 1/4 tsp salt
- 1/2 tsp baking soda
- (1/2 cup poppy seeds)
Frosting:
- 4 oz cream cheese
- 2 tbsp butter, at room temperature
- the seeds of one vanilla bean
- 2 cups confectioner's sugar, sifted
- milk for thinning the frosting
- fresh lemon juice
Method:
- Preheat oven to 350F.
- Cream the butter with sugar and sour cream until fluffy. Beat in egg, mashed bananas and vanilla.
- Sift the flour, salt and baking into the wet mixture and mix until just combined. Fold in the poppy seeds, if using.
- Spread the mixture into a greased 8x8 baking pan. Bake for 25 minutes or until a tooth pick inserted into the middle just comes out clean.
- Cool before frosting.
- To make the frosting mix all the ingredients until it's thick but spreadable. Taste and add lemon juice as needed.
- Frost the cake when cooled completely.
Ainekset:
Kakku:
- 2 rkl huoneenlämpöistä voita
- 1 1/2 dl sokeria
- 1 prk ranskankermaa (reilu desi)
- 1 kananmuna
- 1 rkl vaniljasokeria
- 2 1/2 dl jauhoja
- 1/4 tl suolaa
- 1/2 tl ruokasoodaa
- (1 dl unikonsiemeniä)
Kuorrute:
- 100 g mausamatonta tuorejuustoa
- 2 rkl voita
- 1 vaniljatanko
- 5 dl tomusokeria
- maitoa kuorrutteen ohentamiseen
- sitruunamehua
Resepti:
- Sekoita voi, sokeri ja ranskankerma keskenään. Lisää kananmuna, banaani ja vaniljasokeri ja sekoita tasaiseksi.
- Siivilöi jauhot, suola ja ruokasooda sekaan. Sekoita vain kunnes seos on tasaista. Kääntele sekaan unikonsiemenet, jos käytät niitä.
- Kaada taikina voideltuun 20x20 kokoiseen uunivuokaan ja paista 175 asteessa noin 25 minuuttia tai kunnes kullanruskeaa.
- Anna jäähtyä kokonaan.
- Sekoita kaikki kuorrutteen aineet sekaisin, kunnes seos on paksua mutta levittyvää. Maista ja lisää sitruunamehua tarpeen mukaan.
- Kuorruta vasta kokonaan jäähtynyt kakku.
Näyttää täydelliseltä :) Nam!
ReplyDeleteNäyttää täydelliseltä :) Nam!
ReplyDeleteKiitos :)
DeleteNäyttääpä ja kuulostaa hyvältä. :) Suomenkielisestä ohjeesta uupuvat banaanit. :D
ReplyDeleteNäyttääpä ja kuulostaa hyvältä. :) Suomenkielisestä ohjeesta uupuvat banaanit. :D
ReplyDelete