6/17/2014

Linssicurry / Red lentil curry



Oijoijoi, oijoijoi. Olipas hyvää. Olipas oikeasti hyvää.
Isäni teki usein intialaista ruokaa ennen kuin aloitin kokkausharrastukseni. Enää hän ei 'ehdi' tai jaksa. Kun on hänen kokkausvuoronsa, hän kertoo jollekkin perheenjäsenellemme, että:
'Paistappa kanat tossa, ja sitte laitat noi mausteet tohon päälle ja kookosmaitoo. Annat olla siinä sitte. Sit jos keittäsit riisin kans ois tosi kiva. Ja tyhjentäsit astianpesukoneen.'
Sitten hän menee yleensä olohuoneeseen kuuntelemaan musiikkia ja joku muu hoitaa kokkauksen. Jos joku muistuttaa isää, että tänään oli muuten hänen ruoanlaittovuoro, hän sanoo, että:
'Joo, niin oli. Mä hoidin, että ruokaa tuli pöytään.' 
No, ei tämä minua ainakaan haittaa. Parempi vain. 

Mutta nyt alkoi taas tekemään mieli jotain intialaista ja mausteista ruokaa. Etsin kirjanmerkkipalkkini läpi ja löysin herkulliselta kuulostavan linssicurryn ohjeen. Maistoin herkkua ennen hauduttamista ja NAM, kuinka hyvää se oli jo silloin. Tarjoilin ruoan itsetehdyn naan-leivän kanssa. Seuraksi sopii hyvin myös riisi ja erilaiset höyrytetyt kasvikset, kuten parsa- tai kukkakaali.

Reseptiä alempaa!
In English:
If you like lentils, then here's a recipe for you.
If you like Indian food, then here's a recipe for you too.
If you're a vegetarian, then here's also a recipe for you!
And if you like delicious, spicy and easy food, then you've totally found your recipe to try.
I served my lentil curry with naan-bread, but you can use whatever sides you want to. I recommend rice or steamed veggies, like broccoli and cauliflower. 

So, my dad used to cook Indian food a lot. He likes spicy food, but nowadays he just doesn't 'have time' or he's too lazy to make some. So when it's his turn to cook, he finds one of our family members and tells them:
'Yeah, so could you first fry some chicken and when it's done, add these spices. Stir them together and add some coconut milk. And after that you can just leave it there while you cook the rice. And empty the dishwasher, thanks!'
And then he goes to the living room and listens to music.
So when it's time to eat, mom usually asks:
'Wasn't it your turn to cook, dad?'
And he answers:
'Yup, it was. I made sure we have food to eat.'
But I don't mind. It's totally fine with me. He's just cute.

So today I really felt like something spicy and HA. Pinch of yum comes to rescue. Her recipes are flawless, beautiful, delicious and..and I could go on forever. If you haven't checked her blog out yet, I kindly ask you to. It's just beautiful.
And so is this lentil curry.

Recipe below!
Linssicurry (3 annosta):
3/4 kuppia punaisia linssejä
1 pieni sipuli
1 rkl voita
1 tl punaista currytahnaa
1/4 rkl garam masalaa
reilu 1/4 tl kurkumaa
1/2 tl currya
1/2 tl sokeria
1/2 tl hienonnettua valkosipulia
1/2 tl hienonnettua, tuoretta inkivääriä
1/4 tl cayennepippuria
200 g tomaattimurskaa
100-200 ml kookosmaitoa (vähemmän, josset pidä kookosmaidon mausta)
korianteria koristeluun

Keitä linssit. Laita 3/4 kuppia vettä kattilaan linssien, ja puolikkaan kasvisliemikuution kanssa. Anna porista noin 5-10 minuuttia, kunnes linsseissä on vielä hieman purutuntumaa. 
Pilko sipuli ja kuullota sitä 1-2 minuuttia voissa. Lisää kaikki mausteet (currytahna, garam masala, kurkuma, curry, sokeri, valkosipuli, inkivääri ja cayennepippuri) ja sekoittele uudet 1-2 minuuttia. 
Lisää tomaattimurska ja sekoita tasaiseksi.
Kaada joukkoon linssit ja kookosmaito. Sekoita ja hauduta 15-20 minuuttia.
Tarjoile riisin ja naan-leivän kanssa, kera rapean salaatin. 

*Mitä pidempään haudutat linssejä, sitä maukkaampia ne ovat.

Lentil curry:
3/4 cup lentils
1 small onion, diced
1 tbsp butter
1 tsp red curry paste
1/4 tbsp garam masala
1/4 tsp turmeric
1/2 tsp curry powder
1/2 tsp sugar
1/2 tsp garlic, minced
1/2 tsp ginger, minced
1/4 tsp cayenne pepper
1/2 14 oz can tomato puree
1/4-3/4 cup coconut milk (less if you don't like the taste of coconut milk)
cilantro for garnish

Cook the lentils with 3/4 cup of water and half of a vegetable stock cube. Bring it to a boil and cook until the lentils have lightly softened (about 5-10 minutes). Don't overcook them, you don't want your lentils to be too mushy.
Meanwhile, melt the butter in a saucepan over medium high heat. Add the onion and saute for 1-2 minutes, until golden and fragrant. Add all of the spices (curry paste, garam masala, turmeric, curry powder, sugar, garlic, ginger and cayenne pepper) and stir fry for another 1-2 minutes.
Stir in the tomato puree. 
Add the lentils and coconut milk and simmer for 15-20 minutes (the longer, the better!).
Garnish with cilantro and serve with rice and naan-bread, along with a crunchy salad.

2 comments:

  1. Anonymous9/06/2014

    Kiitos niin paljon tästä reseptistä! Juuri kokkailin tätä ja söin tikka maustetun kanan ja naan-leivän kanssa. Ruokataivas avautui.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos paljon! Tämä on kyllä todellakin ovi ruokataivaaseen minunkin mielestäni :)

      Delete