5/01/2014

Sitruunakakku / Lemon cake

Vapun kunniaksi pyöräytin tämän kellertävän ja raikkaan sitruunakakun. Lemon curd onnistui vasta toisella kerralla, mutta hyvää se oli. Ensimmäisestä satsista tuli liiallisen sitruunamehun johdosta hieman liian löysää. Eli kannattaa noudattaa ohjetta, ja laittaa vain se vajaa yksi desilitra mehua :D
Pohjan voi tässä kakussa paistaa yhdessä 15-18 cm kokoisessa vuoassa, korkealla leivinpaperireunuksella vuorattuna. Pohjassa ei ole yhtään rasvaa, joten se on hyvin kuohkea ja ilmava, ja pysyy siksi kasassa, vaikka nousisikin hieman vuoan reunojen yli. 
Tämän(kin) kakun tekoon kannattaa varata muutama päivä, sillä pohjia on helpompi käsitellä, kun ne ovat seisseet jääkaapissa yön yli.
Koristelussa tuli tällä kertaa kiire, ja se näyttää kovin alkeelliselta näissä kuvissa :D Ensi kerralla panostus myös siihen. Narsisseja ei lähikaupasta löytynyt ja jouduin tyytymään vapunkeltaisiin ruusuihin. Hyvin nekin toimivat rekvisiittana. 
Porvoossa oli hyvin harmaa ja sateinen päivä, ja siksi kuvatkin ovat hieman tummia. Toivottavasti sää kirkastuisi huomiseksi..
En yleensä edes pidä sitruunan mausta ruoissa, ja jätänkin usein sitruunamehun ja -kuoren pois leivonnaisistani. Olen kuitenkin jo pitkään himoinnut jotain sitruunaista, ja sain vihdoin intoa tehdä tämän kakun. Suosittelen tätä suurille sitruunafaneille, koska kakku on TODELLA sitruunainen.

In english:

Happy first of may! I decided to make this yellow lemon cake and try the famous lemon curd for the first time today. It was a bit of a disaster when I realised my curd didn't set at all. It was all fluid and didn't cooperate with me at all. But at the end everything went fine (I made a new batch of lemon curd, and it turned out alright), and we had a great evening with my family and the cake. I just had a rush with the piping (as you can clearly see) and threw a few roses on top of the cake before I took the photos. Well, that's also a way to decorate, I guess. 
It was raining and windy at the same time, so please, I kindly ask you to appreciate my effort for the pic. It wasn't easy to take, even though it looks like it..
I usually don't even like lemon, and I often leave it out while baking. Now I've just been craving lemon for about a month, and I finally got the time and energy to do it. This cake turned out REALLY lemony and I recommend this for big lemon fans. 
Scroll down for the recipe!

Sitruunakakkupohja:

3 suurta munaa
3 dl sokeria
1 dl vettä
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl vaniljajauhetta tai 1/2 vaniljatanko
1/2 sitruunan raastettu kuori

Lemon curd (noin 3 dl):

1 1/2 dl sokeria
2 suurta munaa
2 sitruunan raastettu kuori ja mehu (vajaa 1 dl mehua)
50 g huoneenlämpöistä voita

Sitruunakerma:

3 dl kuohukermaa
1 dl lemon curdia
2-3 rkl sokeria

Sitruunakakkupohja:
Kuumenna uuni 175 asteeseen.
Vuoraa halkaisijaltaan noin 15-18 cm vuoka korkealla leivinpaperireunuksella, tai paista pohjia kahdessa vuoassa.
Vatkaa munia ja sokeria noin 5 minuuttia.
Kuumenna vesi ja sekoita se muna-sokerivaahtoon.
Sekoita kulhossa kuivat aineet ja lisää muiden aineiden joukkoon. Lisää sitruunan kuoriraaste ja sekoita varovasti nostelemalla tasaiseksi.
Kaada taikina vuokaan.
Paista kakkupohjaa 50-55 minuuttia, tai kahdessa vuoassa 30 minuuttia.

Lemon curd:
Laita sokeri, munat, sitruunan mehu sekä kuoriraaste kuumuutta kestävään kulhoon. Kuumenna kattilassa vettä ja nosta kulho kattilan päälle vesihauteeseen. Vatkaa koko ajan käsivatkaimella, kunnes seos sakenee. Seoksen kuuluu olla suunnilleen yhtä sakeaa kuin hollandaise-kastike.
Ota kulho vesihauteesta ja sekoita joukkoon voi. Sekoita, kunnes voi on sulanut. Kumoa tahna kannelliseen lasipurkkiin ja jäähdytä. 

Sitruunakerma:
Sekoita kerma, lemon curd ja sokeri vaahdoksi.

Kakun kokoaminen:
Leikkaa kakkupohja(t) neljäksi ohuemmaksi pohjalevyksi.
Laita ensimmäinen pohja kakkuvadille ja levitä päälle tasainen kerros lemon curdia. Toista, kunnes olet käyttänyt kolme pohjalevyä. Laita päällimmäiseksi viimeinen pohjalevy leikkauspinta alaspäin.
Levitä kerros sitruunakermaa kakun reunoille ja päälle. Pursota loput kermasta haluamallasi tavalla.

*Lemon curd säilyy jääkaapissa noin viikon
*Kakku on parhaimmillaan levättyään jääkaapissa yön yli


Lemon cake:
3 big eggs
1 1/4 cup granulated sugar
1/2 cup hot water
1 1/4 cup all-purpose flour
2 tsp baking powder
1/2 tsp vanilla powder 
1 tbsp grated lemon zest 

Lemon curd (about 1 1/4 cup)
2/3 cup granulated sugar
2 large eggs
2 tbsp grated lemon zest
1/2 cup lemon juice (two lemons)
50 g butter, room temperature

Lemon-cream-frosting:
1 1/4 cup double cream
1/2 cup lemon curd
2-3 tbsp granulated sugar

Lemon cake:
Preheat oven to 175C/350F degrees.
Grease two 15-18 cm cake tins and set aside.
Beat the eggs and sugar, until light and pale (about 5 minutes). Stir in the hot water. 
Whisk together the flour, baking powder and vanilla powder. Add into the batter with the lemon zest and stir carefully until smooth.
Pour the batter into the prepared tins and bake for 30-40 minutes until golden brown from the outside.
Let sit in the tin for 15 minutes and turn onto a wire rack to cool completely.

Lemon curd:
In a bowl, whisk together the eggs, sugar, lemon zest and juice.
Add water to a pan and bring it to simmer. Place the bowl on top of the pan and whisk constantly until the mixture thickens up. It should be almost as thick as the hollandaise-sauce.
Take the bowl off the pan and stir in the butter. Whisk until the butter is melted. 
Pour the lemon curd into a jar. You can store it in the fridge for about a week.

Lemon-cream-frosting:
Whisk together the double cream, lemon curd and sugar.

Assembling the cake:
Cut the cakes in halves so you have four layers of cake. 
Start by putting the first layer of cake onto a cake platter. Spread a thin layer of lemon curd on top. Add the second layer and repeat until you have used three cake layers. Put the last cake layer on top. 
Spread a thin layer of the lemon-cream-frosting on top and the sides of the cake. Decorate the way you want yourself with the rest of the cream-frosting.

4 comments:

  1. Anonymous5/03/2014

    Ihania kuvia sulla! Itse en valitettavasti ole suuri sitruunan ystävä...voisikohan sen korvata jollain muulla hedelmällä?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos paljon! Sitruunan voi varmaan tässä reseptissä korvata limellä tai vaikka appelsiinilla :) Lemon curdia ei ole pakko tehdä kakun sisälle, ja sen tilalle voisi sopia esim. kermavaahto ja marjat tai banaani. En itse ole koskaan kokeillut tätä reseptiä muulla kuin sitruunalla, joten olisi kiva jos kertoisit miten kokeilusi onnistui! Pohjasta sitruunan voi varmasti jättää kokonaan poiskin.

      Delete
  2. Anonymous5/11/2014

    Oho Anni :o
    Tiesin kyl et tykkäät leipomisest mut vau oikeesti! Osaat tehä tosi hienosti ja koristeellisesti näit kakkuja ja muita. Aika siistii :3

    ReplyDelete