4/15/2014

Vadelma- ja kaakao-macaronsit

Macaronsieni ulkonäkö miellytti minua vihdoinkin! Ulkokuoren sisältä kuitenkin paljastui hieman ylikypsä, kovahko marenki.. 


Vihdoin. Macaronsit saivat jalan. Se tapahtui oikeasti!
Tein kaksi satsia muutamilla muunnoksilla. Ensimmäiseen tein löysemmän vaahdon, käytin hienoa sokeria, paistoin 170 asteessa keskitasolla, kaksi peltiä päällekkäin, noin 15 minuuttia (joka oli siis liikaa), vaahdotin marengin muoviastiassa, sekä annoin kuoren kovettua 15 minuuttia . Lopputuloksena helposti sekoitettava, tasoittuva sekä pursotettava taikina, jalka, joka ilmestyi n. 3 minuutin paiston jälkeen ja helposti leivinpaperista irtoavia leivospohjia.
Toiseen annokseen tein kovemman marengin teräsastiassa ja käytin tavallista kidesokeria. Marenki oli kiiltävämpää kuin muoviastiassa tehty vaahto. Taikina oli ennen pursotusta hieman tönkkö ja rakeinen (vaikka kuinka venkslasin nuolijalla). Annoin taikinan kovettua noin 25 minuuttia ja paistoin ensin 150 asteessa 13 minuuttia, ja viimeiset kaksi 125 asteessa. Leivokset olivat pehmeämpiä kuin ensimmäiset.

Ensi kerralla aion käyttää teräsastioita, normaalia sokeria ja löysähköä marenkia. Uunin sopiva lämpötila oli meillä noin 150 astetta, mutta sen saa selville vain kokeilemalla. Liika tai liian vähäinen sekoittaminen on myös kriittinen osa macaronsien tekoa. Senkin saa oikeastaan vain yrittämällä selville.

Ulkonäöllisesti olen kuitenkin tyytyväinen macaronseihini :)

Resepti: (noin 10 kpl)

65 g mantelijauhetta
60-65 g tomusokeria
50-55 g valkuaista
50-55 g sokeria
pastaväriä

Sekoita blenderissä tomusokeri ja mantelijauhe hyvin hienoksi. Siivilöi seos ja ota suurimmat mantelinpalat pois. Vatkaa sähkövatkaimella valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen ja jatka vatkaamista kunnes saat pehmeää ja kiiltävää marenkia (huiput eivät tasoitu, mutta eivät myöskään jää piikeiksi vaan 'kaatuvat' takaisin kulhoon). Lisää pastaväri tässä vaiheessa, jos käytät sitä.
Siivilöi 1/3 manteliseoksesta marengin joukkoon ja kääntele muovilastalla, kunnes seos on tasaista. Lisää loput manteleista ja jatka sekoittamista, kunnes seos on hieman venyvää, kiiltävää ja tasoittuu noin 30 sekunnissa, kun laitat nokareen taikinaa leivinpaperille. Jos taikina ei tasoitu, kannattaa sekoittaa vielä hetki.
Pursota taikinasta pyöreitä, halkaisijaltaan n. 2 cm kokoisia leivospohjia leivinpaperilla vuoratulle pellille. Jätä leviämisvaraa! Pudota pelti noin 10 cm korkeudelta pöydälle muutaman kerran, että ilmakuplat puhkeavat. Anna kovettua vähintään 15 minuuttia, kunnes voit koskea taikinaan, eikä se tunnu tahmaiselta. Paista leivoksia 150-170 asteessa, uunin keskitasolla. Leivospohjat ovat valmiita, kun ne eivät enää kiillä, ja irtoavat helposti leivinpaperista. Anna jäähtyä, ja täytä sen jälkeen haluamallasi täytteellä.

Täyte 1.

Kaupan vadelmahillo kannattaa survoa sauvasekoittimella hieman hienommaksi ja pursottaa sen jälkeen leivospohjille.

Täyte 2.

50 g huoneenlämpöistä voita
n. 2 dl tomusokeria
1 tl tummaa kaakaojauhetta

Sekoita kaikki aineet kulhossa, ja pursota pohjille.

2 comments:

  1. Tosi nätin näköiset macaronsit:) Ja nyt vasta huomasin,että olet noin nuori ja jo noin taitava keittiössä;hieno juttu:)

    ReplyDelete