10/03/2014

Suklaa-kinuskileivokset / Molten chocolate and salted caramel tarts


I've been addicted to many things lately. For example peanut butter which really has taken my heart out of my chest. How come I've never liked it before even though there's so many different types of peanut butter?  It's almost like spooning heaven out of a jar. But I'm sorry guys, no peanut butter recipe this time! 
But let's just talk about these awesomely delicious tarts I just made earlier.
I can't really decide which way I liked these babies more;
Popped into the microwave for a few seconds to get the caramel and chocolate ooze all over my plate or room temperature with a nice contrast between the crunchy pie crust and the inside which is still a bit molten. I recommend first tasting the tarts both ways, then eating the third the way you thought it was better. 
I recommend making your own pie crust (which is basically just butter, sugar, flour and eggs) but if you're in a rush you can use store bought shortcrust pastry which goes well with this too. You can even buy  pre-made caramel, if you're really in a rush...
Resepti:

Murotaikina (tähän reseptiin riittää puolet tästä annoksesta):

Laita taikina kovettumaan jääkaappiin vähintään tunniksi ennen käyttöä.

Kinuskikastike (tähän reseptiin riittä puolet tästä annoksesta):
3 1/2 dl sokeria
1/2 + 3 rkl vettä
6 rkl voita
1 3/4 dl kermaa
sormisuolaa

Laita kaikki ainekset valmiiksi, että saat ne nopeasti käyttöön. Lämmitä sokeria ja vettä paksupohjaisessa kasarissa tai paistinpannussa keskilämmöllä, koko ajan sekoitellen. Kun seos alkaa kiehua, lopeta sekoittaminen ja anna kuplia, kunnes seos on kullanruskeaa. Kallistele kasaria välillä. Tämä vie noin 10 minuuttia. Kun seos muuttuu kullanruskeaksi lisää heti joukkoon voi ja sekoita kunnes se on sulanut. Ota kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon kerma. Jäähdytä pari minuuttia kasarissa ja kaada sitten kannuun jäähtymään.

Suklaakakku:
75 g tummaa suklaata
40 g voita
2 rkl jauhoja
2 kananmunaa
4 rkl sokeria

Sulata suklaa ja voi. Sekoita joukkoon jauhot. Vaahdota kananmunat ja sokeri (noin 5 minuuttia) kunnes hyvin vaaleaa. Nostele suklaa sekaan.

Kaulitse taikina ohuehkoksi levyksi ja ota siitä halkaisijaltaan 10 cm kokoisia ympyröitä. Paina ne voideltuun muffinivuokaan, niin ettei reunoilla ole suuria ryppyjä. Laita muffinipelti vähintään 15 minuutiksi pakkaseen. Tämä estää kuorien kuivumisen. 
Lämmitä uuni 175 asteeseen. Paista 15 minuuttia tai kunnes kullanruskeita.

Kaada jokaiseen kuppiin noin ruokalusikallinen kinuskikastiketta. Jaa suklaakakkutaikina tasaisesti vuokiin ja paista vielä 6-8 minuuttia, kunnes kakun pinta on juuri ja juuri jähmettynyt. Anna jäähtyä ja tarjoile lopun kinuskikastikkeen, jäätelön tai maidon kanssa, lämmitettynä mikrossa tai huoneenlämpöisinä.

Ingredients:

For the caramel:
⅓ cup (75g) caster sugar
⅓ cup (80ml) cream
1 tbsp butter
a big pinch of salt

For the pastry:
2 sheets store bought shortcrust pastry

For the chocolate cake filling:
3 ½ oz (75g) dark chocolate (70% cocoa solids)
3 tbsp (40g) butter
2 tbsp flour
2 eggs
4 tbsp (45g) sugar

Instructions
First, make the caramel. Place the sugar into a medium heavy based saucepan, along with the water. Bring to the boil over a medium heat, without stirring, and cook to an amber colour (about 4-5 minutes).
Remove from the heat, and carefully add the cream and butter, and stir until combined. Place back on the heat and bring to the boil, then add the salt, turn off the heat and set aside to cool completely.
To make the pastry cases, lightly grease a standard 12 cup muffin tin and preheat the oven to 350F/170C. Cut out eight, 4 inch (10cm) circles from the pastry sheets and carefully transfer them to the muffin holes. Press the pastry into the holes firmly, overlapping the edges if they rumple up. Prick the bases a few times with a fork.
Place the tray into the freezer for at least 15 minutes, and then bake them for 15 minutes, or until golden and cooked through. The freezing should prevent them from shrinking in the oven.
While the tart shells are cooking, melt the chocolate and butter together in a small bowl in the microwave. I do this in 30 second bursts, stirring well after each period, until melted. Stir the flour into the chocolate mixture.
Whip the eggs and flour together in a mixer or with handheld beaters, until very light and pale, about 5 minutes. Pour the chocolate into the eggs, and fold them gently together until there are no streaks remaining in the batter.
Pour about 1 tsp of caramel into each tart shell (you might have a little extra), and then divide the chocolate filling between the shells.
Bake for 6-8 minutes, or until the tops of the tarts are matte, and the tarts have only a slight jiggle in the middle of the filling. Leave to cool briefly, before serving warm or hot, with ice cream, cream whipped cream or nothing!
Recipe from the blog The sugar hit

2 comments:

  1. I saw your cakes with caramel in Instagram and I couldn't resist to see the recipe! Looks so amazing !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you so much!
      I'll check out your blog too!

      Delete