9/12/2014

Oreokakku / Cookies and cream layer cake

I was lazy.
It was a normal wednesday evening and I had nothing to do. I'm usually very busy with everything, but on that wednesday, nothing. I had absolutely nothing planned so I decided to make a cake. A very lazy loooking cake. Lazy decoration and lazy in the inside. Nothing fancy, just a cake to satisfy my cravings for awhile. 
And I won't even start with the pics this time. As I already told you, I was lazy. 
But the cake was de-li-cious!!!!
This cake was super easy to whip up in a few hours, but the crumbs need a little patience. I had them all over our kitchen when I tried to pat them on the cake. It took me awhile. About an hour. 
You should have seen the mess. It was ridiculous. I was helplessly trying to catch the crumbs, but I didn't succee as well as I was hoping I did.
I missed mum and her weird habit of sweeping the floor every time she walks to our kitchen. It's like, she comes into the room, takes the broom and yells:
'I'm the only one in the house whose cleaning!!!'
But mum, didn't you see, I cleaned the whole kitchen and even emptied the dishwasher!
Resepti:
Keksi-vaniljapohja:
50 g huoneenlämpöistä voita
2 dl sokeria
1 1/4 dl maitoa
1 tl vaniljauutetta/-sokeria
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1 kanannmunanvalkuainen
8 Oreo- tai Dominokeksiä
Suklaakakkupohja:
25 g sulatettua voita
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 kaakaojauhetta
1/2 tl leivinjauhetta 
1/2 tl ruoksdoodaa
1 1/4 dl sokeria
1 kananmuna
1/2 dl kiehuvaa vettä
Täyte:
300 maustamatonta tuorejuustoa
2 dl tomusokeria
3 dl kuohukermaa
6 Oreo- tai Dominokeksiä
Koristelu: 
10-12 Oreo- tai Dominokeksiä
10-12 minikokoista Oreo- tai Dominokeksiä
Keksi-vaniljakakkupohja:
Kuumenna uuni 175 asteeseen. Vuoraa kaksi kakkuvuokaa (15-18 cm) leivinpaperilla ja voitele reunat.
Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi, noin 3 minuuttia. Lisää joukkoon maito ja vaniljauute/-sokeri ja vatkaa tasaiseksi. 
Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe kekenään. Lisää ne muiden aineiden joukkoon. Sekoita joukkoon valkuainen ja jatka vatkaamista vielä noin 2 minutttia. Murskaa keksit ja kaada ne taikinan joukkoon.
Jaa taikina tasaisesti kahteen vuokaan ja paista noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä noin 10 minuuttia ja kumoa sitten ritilälle.
Suklaakakkupohja:
Kuumenna uuni 175 asteeseen. Vuoraa kakkuvuoka (15-18 cm) leivinpapaerilla ja voitele reunat.
Anna sulateun voin jäähtyä. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää loput aineet kulhoon. Sekoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista noin 30 minuuttia.

Täyte:
Sekoita kulhossa tuorejuusto ja tomusokeri. Vatkaa kerma vaahdoksi ja nostele se varovasti joukkoon. Murenna keksit ja sekoita ne noin kolmannekseen täytteestä. Tämä tulee kakun sisälle, ja loput seoksesta levitetään kakun ulkopuolelle.
Ellei seos tunnu riittävän kiinteältä, voit laittaa sen hetkeksi jääkaappiin.

Kakun kokoaminen:
Laita yksi vaalea kakkupohja kakkuvadilla ja levitä päälle puolet täytteestä. Nosta päälle suklaakakkupohja ja levitä sen päälle loput täytteestä. Laita lopuksi kolmas kakkupohja ja levitä kakun reunoille loput täytteestä, jossa ei ole keksinmuruja.
Koristelu:
Murenna tavallisen kokoiset keksit tehosekoittimessa. Peitä kakun pinta keksinmuruilla. Tämä vaatii hieman kärsivällisyyttä. Voit viimeistellä kakun tasoittimella.

*Voit käyttää reseptiin myös muita keksejä. Ole luova!
Resepti on Linda Lomelinon kirjasta Taivaalliset täytekakut.

Recipe:

Vanilla-cookie cake:
50 g butter, room temperature
3/4 cup sugar
1/2 cup milk
1 tsp vanilla extract
1 cup all-purpose flour
1/2 tsp baking powder
1 egg white
8 Oreo cookies, crushed

Chocolate cake:
25 g butter, melted
2/3 cup all-purpose flour
3 1/2 tbsp cocoa powder
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda
1/2 cup sugar
1 egg
1/3 cup milk
3 1/2 tbsp boiling water

Filling:
300 g cream cheese
3/4 cup powdered sugar
1 1/5 cup heavy cream, whipped
6 Oreo cookies, crushed

Garnish:
10-12 Oreo cookies
10-12 mini Oreo cookies
Vanilla-cookie cake:
Preheat the oven to 175C/350F. Line two cake pans (15-18 cm) with parchment paper and grease the sides. Set aside.
Beat the butter and sugar together until fluffy and pale, about 3 minutes. Add the milk and vanilla extract and beat until smooth. Whisk together the flour and baking powder and add into the mixture. Stri until well blended. Add the egg white and continue beating about 2 more minutes. Add the cookie crumbs and stir until smooth. Divide the batter equally into the cake pans and bake for about 25 minutes. Let cool for 10 minutes in the pan and lift the cakes to cool completely on a wire rack.
Chocolate cake:
Preheat the oven. Prepare a cake pan and set aside.
In a bowl, sift together the flour, cocoa powder, baking powder and baking soda. Add the rest of the ingredients and stir until well blended, about 2 minutes. Pour the batter into the prepared pan and bake for about 30 minutes. 
Filling:
In a bowl, beat together the cream cheese and powdered sugar. Carefully add the whipped cream. Add the cookie crumbs in about one third of the filling. If the filling's too runny, pop it in the fridge for awhile.

*The crumbs may not stick into the cake immediately, but be patient.

No comments:

Post a Comment